A Roland bejelentette az SE-02 analóg szintetizátorát

Őszintén, erre ki számított? Reméljük nem sértődik meg a Roland, de talán a Jupiter 8 óta nem volt ilyen kaliberű hangzásuk. Szakítva az eddigi digitális modellezésű próbálkozásaikkal most a butik világ egyik sztárjával, a Studio Electronics-szal csináltattak analóg motort. Ennek megfelelően olyan szólás van, hogy “olyan nincs”. Valószínűleg egy új széria születésének vagyunk tanúi, melyet most a "Boutique Designer" névvel jelölnek, és további tagokkal számolunk.

A ROLAND MEGINT TÉNYEZŐ A CSÚCS ANALÓG HANGZÁSBAN.

Ha jól értjük, itt egy nagyon jól tervezett, nagyon jól célzott termék tervét rakták le az asztalra: a demók alapján olyan érzésem van, mintha Minimoog alapra hegesztettek volna egy high-end Roland-stílusú vca-szűrő-mixer részt. (System 100m? Netán System 700?).  Hallom, hogy rettenetes erő van benne, de egyben sokkal kiegyenlítettebb mint a Mini, és bizony nem kevésszer pont erre van szükség. Úgy képzelem el, hogy valami ilyesmi történhetett: az (amerikai) Studio Electronics-nak az a perverz gondolata támadt, hogy milyen lenne az, ha a japán Roland építette volna a Minimoogot. Talán ezért lehet az, hogy az eredmény se nem SE-1, se nem Minimoog, se nem valamelyik klasszikus, hanem valami új, valami nagyon jó. Aki valaha kevert SE-1-et (nekem volt három eddig belőlük), az rögtön hallja, hogy az SE-02 magasai sokkal tisztábbak, a hangja prezenszesebb, a mélyei sokkal fegyelmezettebbek. Utóbbi minden esetben mixben kezelendő probléma volt az SE-1 esetében.

 

A másik nyilvánvaló felismerés az, hogy akár az SE-1, akár a Minimoog hangja könyörög egy delay effektért, és hogy a mai trendek azokat a szintiket részesíti előnyben, amikben jól használható pattern v. step szekvenszer van. Ezeket pedig a Roland rutinból könyörtelenül hozzávarrta az alaphoz, és a legfinnyásabbak kedvéért beletettek egy true bypasst is, így a digitális lánc teljesen kikerülhető, ha valaki azt esetleg boszorkányságnak tartja. 

 

Akinek kétségei lennének hangzást és ízlést illetően, hallgassa meg ezt, akár laptop hangszóróján. Ennek nem számít. Részletes, szadista kritikával pedig majd akkor jelentkezünk, ha már kezünkben lesz.


 
 

Búcsúzik a Minimoog Model D