Itt az új Keylab Essential Mk3
Az Arturia bemutatta elérhető árú kontrollerének legújabb generációját

Teljeskörű DAW integráció, könnyű használat és sokoldalúság jellemzi az Arturia legújabb MIDI kontrollerét, melyet részletesen ismertetünk bejegyzésünkben.

A Francia gyártó a napokban jelentette be kedvező árú kontrollerének harmadik generációját, mely sok funkciójában és megjelenésében is hasonlít a korábban bemutatott nagy sikerű Minilab 3-hoz, de ugyanakkor több új opciót is kezünkbe ad.

A kontroller erős ráncfelvarráson esett át, mely keretében jobb érzetű potméterek mellett nagyobb padek és egy kategóriájában szokatlanul nagy kijelző került elhelyezésre az előlapon. Itt minden egyes mozdulatunknak tiszta vizuális visszajelzése van, mely segíti a gyors döntéshozatalt, illetve lehetővé teszi a kontroller egyéb, haladó funkcióinak használatát. A letisztult kezelőfelületnek hála az első pillanattól kezdve szinte minden tulajdonságát ki tudjuk használni az eszköznek, kis idő után pedig a mélyebb beállítások is magabiztosan kezelhetővé válnak.

Azonnal csatlakozik az összes ismert DAW szoftverhez, lehetőséget kínál azok mélyebb funkcióinak használatára, emelett személyes beállításainkat is elmenthetjük, vagy akár standalone üzemben, számítógép nélkül is használhatjuk szintetizátoraink vezérlésére.

Nézzük részleteiben is, hogy mit ad nekünk a Keylab Essential Mk3:

Mint minden hasonló MIDI kontroller esetében, itt is természetesen először a billentyűkkel találjuk szembe magunkat, mely jelen esetben egy félsúlyozott, könnyű mechanika, velocity érzékenységgel.

A Keylab Essential Mk3 elérhető 49 és 61 billentyűs változatban. Mindkét esetben lehetőségünk van oktávot ugrani fel és le, illetve félhangonként transzponálni a teljes tartományt.

Másodlagos funkcióként a MIDI Ch gombot nyomva tartva az első 16 billentyűt használva választhatjuk ki, hogy melyik MIDI csatornán szeretnénk jelet küldeni. Ezzel helytakarékos megoldással integrálta az Arturia a lehetőséget több hardver szintetizátor fűzésére, illetve DAW programunkon belül is ugrálhatunk segítségével a sávok között, több szoftverszintit vezérelve.

A legnagyobb újítást a kontroller közepére helyezett nagy kijelző jelenti. Itt kapunk vizuális visszajelzést mozdulatainkról, illetve a megjelenő plusz menükben tudjuk a haladó funkciókat kezelni.

A kijelző alatti négy nyomógomb új, intuitív módon segíti az interakciót a kontrollerrel. Használatukkal navigálhatunk a menüben, és választhatunk ki paramétereket, melyeket módosítani szeretnénk.

Az új Keylab Essential beépített arpeggiatorral rendelkezik. Emellett tudunk skálára igazítani, illetve a Chord módban egy billentyűvel teljes akkordokat is játszhatunk. Itt az alapokon kívül lehetőségünk van sajátokat is rögzíteni. Ezeket együtt is van lehetőségünk használni, így komplex akkordmeneteket építhetünk, illetve rengeteg új ötletre is szert tehetünk következő dalunkhoz.

Bal oldalon találunk 8 velocity érzékeny padet. Az előző generációhoz képest lényegesen nagyobb, jobb érzetű felületeket alapból dobolásra találták ki, de természetesen jelen esetben ezekhez is társul pár extra funkció.

A Bank nyomógomb használatával alaphelyzetben plusz 8 MIDI note-ot tudunk a padekre tenni, de ha Ableton Live-val együtt használjuk, a második bank a projekten belül indít loopokat, clip-eket, követve a képernyőn látható elrendezést és színkódot. Remek kiegészítés, ha elkészült produkciónkkal színpadra állunk.

Jobb oldalonk 9 fadert és 9 végtelenül forgatható kontrollert helyezett el az Arturia. Ezek formatervezésükben és érzetükben is igazodnak a Minilab 3 eszközön található társaikhoz.

Segítségükkel közvetlenül vezérelhetjük a gyártó saját, Analog Lab szoftverének aktuálisan képernyőn lévő paramétereit, illetve DAW módban kontrollálhatjuk a jelszintet csatornánként, illetve a panorámához és az effekt sendekhez is egyszerű hozzáférést kapunk. A 9-es fader és forgatókontroller mindig az épp kiválasztott sáv paramétereit kezeli.

Az új Keylab Essential az összes ismert Digitális Audio Munkaállomással kompatibilis, sokra előre elkészített kiosztást is tartalmaz. DAW módba kapcsolva azonnal csatlakozik is az épp megnyitott szoftverhez.

A legmélyebb integrációt Ableton Live-val használva kapjuk. Itt akár navigálhatunk is a projektben, illetve rögzített, elrendezett clipeket is kezelhetünk.

Összefoglalva a Keylab Essential Mk3 remek választás kezdők és haladók számára is. Könnyen kezelhető, gyorsan megtanulható és rengeteg új ötletet is tud adni ha épp elkezdenénk következő dalunk megírását. Haladó funkciói és gyors integrációja lévén hamar stúdiónk középpontjává válhat.

Immersive Audio támogatás Apollo x16-ra
Mostantól az Apollo x16 egyészen 9.1.6-ig támogatja az Immersive Audio formátumot