Prophet 10 frissítés és Prophet 5 bővítőkártya!
Már két hangszínt szólaltathatunk meg egyszerre, valamint Prophet 5 tulajok könnyedén bővíthetnek 10-hang polifónára!

A Prophet 5 egy abszolút legenda: szerepét és hatását tekintve könnyedén a Minimoog mellé helyezhetjük, pedig mai szemmel, első ránézésre nincs semmi különleges benne. Azonban ez volt az első polifón szinti, mely képes volt presetek mentésére, ezzel pedig forradalmasította a szintetizátorok stúdió-és színpadi használatát. Ráadásul nem csak kényelmes volt használni, de elképesztően is szólt: annak ellenére, hogy nincs túl sok modulációs lehetőség, minden a lehető legkövérebben, legátütőbben szólal meg rajta, még a legegyszerűbb hangszínek is.

A Sequential nemrég újraalkotta ezt a legendát és kiadta 5 és 10 hang polifón változatban - csaknem mindenben megegyezik az eredetivel, egykét dologban módosítottak: két külön generáció szűrőjét kapcsolhatjuk benne, MIDI-nek, aftertouch-os és velocity-érzékeny billentyűzetnek sem tudtak ellenállni, valamint a "Vintage" potival érdekesen széthangolhajtuk az oszcillátorokat és a burkológörbék idejeit és hatásainak mértékét voice-onként, így remekül idézi a leharcolt darabokat.


Az egyik újdonság, hogy immáron elérhető a bővítőkártya azon reissue Prophet 5 tulajdonos számára, akiknek hiányzik a 10-es adta lehetőségek. Eddig a 10-es a polifóniafoka miatt volt érdekes: nem is azért, hogy az összes ujjunkat kihasználjuk játék közben, hanem a sok voice révén van bőven tartalék az új hangok megszólaltatásakor. Ennek köszönhetően a hangok nem halnak el, hanem szépen lecsengenek - egészen azt az érzetet teremtve, mintha egy nagyon drága zengető lenne a hangszeren.

A nagy durranás viszont a Prophet 10 tulajdonosokat, vagy a majdani bővített Prophet 5 tulajdonokat érinti: az új firmware végre képes két hangszínt kezelni egyszerre, melyet használhatunk stack vagy split módon. Ezzel körbeért a teljes Prophet 10 történet: az első Prophet 10, ami főként csak tervezőasztalon létezett, mivel egyszerűen csak bezsúfoltak két board-ot a hangszerbe, 10 hang polifóniára bővítve, ami így a melegedés révén használhatatlannak bizonyult. 1981-ben érkezett a második Prophet 10, ahol két külön Prophet 5-öt építettek egybe: külön billentyűzet, külön hangszínnel. A firmware frissítésnek köszönhetően most egy gombnyomáson múlik csak, melyik kiadást szeretnénk élvezni.

 
 

Itt a Wavestate 2.0!
Hatalmas frissítés érkezett - dedikált editor, saját minták támogatása!