VOLT: Új USB 2.0 hangkártyák a Universal Audio-tól

Rögtön az új Arturia hangkártyák után a Universal Audio jelentkezett egy nagy hírrel: a professzionális, komplex DSP-s rendszerű Thunderbolt és USB-C hangkártyáik után most egy jóval szélesebb réteget szeretnének kiszolgálni: új VOLT USB 2.0 audio interfészekkel azonban azok számára is elérhetővé teszik a UAD által képviselt hangminőséget, akik még nem akarnak egy összetett rendszerrel megismerkedni, vagy egy egyszerű, kompakt, megoldásra van szükségük, ami elfut bármilyen platformon - legyen az Win 10, MAC, iPhone vagy iOS.

A VOLT hangkártya család 5 különböző modellt vonultat fel, melyek hangminőség tekintetében ígérnek nagyot: a Universal Audio mérnökei komoly erőfeszítéseket tettek, hogy a piacon lévő alkatrészek megfelelő kombinációival és gondos konfigurációjával olyan hangminőséget tegyenek lehetővé az egyszerű USB 2.0 rendszeren alapulva, amivel a kategórián belül nem igazán lehet versenyezni!

A kisebb VOLT 1 és VOLT 2 egyszerű konfigurációjú 1-be valamint 2-be és 2-kimenetes hangkártyák. A bemenetek, melyek képesek mikrofon, vonalszintű jel, közvetlenül csatlakoztatott gitár és basszusgitár (Hi-Z) fogadására rendelkeznek egy extra funkcióval: amennyiben úgy gondoljuk, hogy az adott forrásnak jól állna egy kis karakter, aktiválhatjuk a "vintage" áramkört, mely az egyik nagy klasszikust, a csöves UA 610 mikrofon előerősítőt modellezi - és a megszokott UAD megoldással szemben nem digitálisan, hanem analóg áramkörrel! 

VOLT 167 és 276 csaknem azonos a VOLT 1 és 2 modellekkel - itt azonban már egy szépen kialakított desktop kivitelt alkalmaztak, ami jóval kényelmesebb a hosszú studio-session-ök során. A lényeg azonban nem a külső: ezeknél a hangkártyáknál a kombinált bemeneteken a 610 emuláción túl egy 1176 jellegű kompresszort is felvonultatnak, mely - a vintage áramkörrel együtt vagy anélkül - már rögtön a felvételnél erőteljes karakterrel ruházhatjuk fel a jelet:  veszélyes megközelítés, de annál szórakoztatóbb!
A használat megkönnyítéséért 3 beállítást hívhatunk elő: VOC - lassú értékek énekhez, GTR - egy gyorsabb, de nem olyan drasztikus kompresszió, végül a FAST, ami gyorsaságát tekintve perkusszív hangszereknek áll a legjobban.

A legnagyobb modell a VOLT 476: ez abban különbözik a 276-tól, hogy hátoldalán további 2 vonalszintű be-és kimenet érhető el, ráadásul meg is adhatjuk, hogy milyen be-és kimenetet szeretnénk visszahallani monitorozás közben, így például megoldhatjuk, hogy az énekesünk külön mixet halljon felvétel közben.

A VOLT nem rendelkezik DSP-rendszerrel, mint a többi UAD hangkártya - ezért nem is áll módunkban azokat a híres effekt emulációikat futtatni. Azonban így is egy elég hasznos szoftvercsomag kíséri a VOLT interfészeket, amik biztosítják, hogy ne csak a felvétel során legyen kifogásolhatatlan a minőség, hanem a mixing közben is olyan eszközökkel dolgozhass, ami nem csak szépen teszi a dolgát, de inspiráló is! 

 

Ezen túl még egy meglepő húzással jelentkeztek: a VOLT 2 és VOLT 276 kártyák elérhetőek lesznek komplett csomagban is - a Studio Pack-ok tartalmazni fognak egy zárt fejhallgatót, valamint egy kondenzátor mikrofont is, megspórolva egy sor idegeskedést, amikor gyorsan kell keríteni a hétvégi hétvégi felvételezgetésre.

Várhatóan november folyamán érkeznek az első darabok - már most nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy tényleg visznek-e mindent hangminőség terén! Ami biztos, amint beérkeznek, jelentkezni fogunk, hogy mi is a saját, közvetlen tapasztalatunk, valamint Ti is megbizonyosodhattok erről!

 
 

Megjelent: Arturia MiniFuse!
Az Arturia új belépő szintű hangkártyái jelentősen megizzasztják a konkurenciát