Megjelent: Arturia MiniFuse!
Az Arturia új belépő szintű hangkártyái jelentősen megizzasztják a konkurenciát

Aki épp belevág a számítógépes zenélésbe, hamar találkozik az igénnyel, hogy szüksége lesz egy hangkártyára - nélküle egyszerűen túl körülményes bármilyen felvétel készítése a megfelelő be-és kijáratok, megfelelő visszahallgatás hiányában, ráadásul egy számítógépbe beépített hangkártyától ne is várjunk olyan minőséget, melyet szívesen hallanánk viszont a készülő albumunkon.

Jön tehát a következő lépés: válogatás a különböző gyártók kínálata között

Nehéz a döntés azonban, főként, hogy elsőre nehéz azt is kiválasztani, mik legyen azok a kritériumok, ami alapján döntsünk - legyen piros, mert az van a havernak, vagy esetleg fekete, mert jobban megy a szoba dekorjához? Tapasztalataink alapján nagyon nem lehet melléfogni, hiszen a belépő kategóriában a legtöbb gyártó szinte azonos minőségben kínálja az audio interfészeket - mely abszolút alkalmas arra, hogy az ember belerázódjon a világba, sőt kis gyakorlattal már egészen meglepően jó minőségű felvételek lehet összehozni velük. 

Ezen túl azonban van még pár dolog, ami alapján lehet dönteni:

bizonyos funkciók megléte vagy hiánya alapvetően határozza meg a felvételi folyamatot

Ezért is örültünk meg az Arturia új MiniFuse hangkártyáinak, mivel végre egy jól átgondolt koncepciót láthatunk egy nagyon baráti áron. Hangminőség szempontjából szépen hozza a többi gyártó friss modelljei által megemelt szintet, funkcióban pedig abszolút nyertes.


MiniFuse jelenleg két családtagból áll: a MiniFuse 1 egy 1-be / 2-kimenetes, a MiniFuse 2 egy 2-be / 2-kimenetes USB-s hangkártya. Elsőre a szokványos dolgok szerepelnek rajtuk, igaz, minden nagyon szép kivitelben. Közelről megnézve azonban egyre bizakodóbb, hogy szinte minden gyakori igényt kiszolgálnak:

DIN-MIDI csatlakozó azok számára, akik hardware szintiket, dobgépeket használnak.

USB-hub azoknak, akiknek új számítógépén egy USB csatlakozóval kell gazdálkodniuk.

Direkt monitor funkció: itt a MiniFuse 2 teljesíti a lényeget: crossfade-szerűen, arányában tudunk állítani egy potméterrel a bemeneti forrás monitorozása és a számítógépről jövő alap hangereje között. Így amint beállítottuk a megfelelő jelszintet a mikrofonhoz, szintihez, de nem halljuk vissza elég jól magunkat, vagy az alapot, egy pillanat alatt tudjuk orvosolni a problémát, nem kell elállítanunk a gain-szintet vagy a master hangerőt. Legszívesebben ezt kötelezővé tennénk, annyira alapvetőnek tekintjük, mégis rengeteg gyártó szereti mellőzni. A MiniFuse 1 esetén es sajnos csak egy aktiváló gomb, mely fix hangerőarányokkal operál, de mentségére szólva, legalább kapott külön master-és fejhallgató hangerő potmétert, amit az 1-bemenetes hangkártyákon szintén le szoktak spórolni.

 

Rendkívül erős ajándék szoftver-csomag: hónapokat, ha nem éveket lehet elvesztegetni arra, hogy az ember végigjárja a különféle DAW-okat, kényszeresen letöltögeti az internet sötét oldalán ingyenesen elérhető minta-csomagokat, VST effekteket, melyek irgalmatlan mennyisége révén sokszor azt eredményezik, hogy nem az új számmal foglalkozunk, hanem csak léptetjük a preset-eket.

Természetesen kell egy DAW: nem véletlen, hogy az Ableton Live jelenleg az egyik legnépszerűbb - könnyű vele elindulni, de ennek ellenére a legkomplexebb dolgokat is kicsavarhatjuk belőle, és nagyon kezes, ha új ötleteket és témákat kell megalkotni. A tartozék Live Lite verzió effektek, hangszerek és csatornák számában korlátozott ugyan, de az induláshoz bőven elegendő!

Ráadásul számtalan project-et kapunk, melyeken részleteiben megnézhetjük, hogyan is épül fel egy profi track - legyen szó az ének reverbjétől a basszus komprimálásáig.

Ezt fejelték meg az Arturia saját fejlesztéseivel: az Analog Lab Intro 500 klasszikus szintetizátor hangszínét tartalmazza - ráadásul remekül válogatott gyűjteményből dolgozhatunk, melyek megidézik az elmúlt 50 év könnyűzenéjét!

Ezen túl az Arturia már belefogott a klasszikus stúdió effektek emulációjával, ráadásul nem is akárhogy: a MiniFuse-hoz 4 effekt (plate reverb, 1073 preamp és EQ, Juno chorus, Space Echo) tartozik, melyek inspiráló módon színesek-szagosak.

GUITAR RIG 6 LE a direktben felvett gitárokhoz emulál remekül erősítőket, és effekteket - mivel otthoni körülmények között a mai napig nem olyan egyszerű egy jó gitárhangzás rögzíteni!

3 hónapos előfizetést kapunk továbbá az Auto-Tune-hoz, mely egykor korrekciós eszközből mára már egy stílusteremtő elemmé nőtte ki magát.

Szintén 3 hónapig elérhetjük a Splice-ot, melyen számtalan loop-hoz, hangmintához, groove-hoz férünk hozzá ingyenesen, a legkülönbözőbb stílusban. Egy remekül felvett csörgőre lenne szükséged? Csak keress rá, és pillanatok alatt megtalálod az ideálisat!

Hamarosan megérkeznek hozzánk az első darabok, de erről mindenképpen tájékoztatni fogunk Titeket!



Itt a Clarett+
Sok év után felfrissítik az egyik legjobban sikerült hangkáryta-családot